El ciberdelicte es defineix com qualsevol activitat il·lícita efectuada mitjançant un dispositiu informàtic o en el ciberespai, en perjudici d’un tercer, una societat, una organització o una institució.
Cada cop més, ens trobem amb ciberdelictes realitzats mitjançant dispositius electrònics o xarxes informàtiques. El creixement d’aquesta modalitat de delictes és exponencial, i la conseqüència és que la població o els usuaris del ciberespai poden ser víctimes en qualsevol moment, d’un ciberatac o d’un delicte d’alta tecnologia.
Aquestes actuacions, si acompleixen el seu objectiu poden acabar en delictes com estafes, apropiació de dades empresarials o informació comercial en entorns digitals o blockchain, suplantacions d’identitat, o altres modalitats que cada cop tenen més presència en la nostra societat. Exemples de l’anterior poden ser el cyberbulling, el grooming (per exemple, un assetjament sexual a un/a adolescent a través de les xarxes socials) o el phishing (per exemple, quan rebem un correu suplantant un organisme públic o privat, amb l’objectiu d’obtenir les dades bancàries d’un usuari).
Des del nostre despatx recomanem un seguit de mesures preventives per evitar ser víctima del ciberdelicte. A continuació, concretem les nostres recomanacions:
1. No obrir mai un arxiu adjunt a un correu electrònic de spam, ja que és la manera que pot quedar infectat el dispositiu informàtic per un atac de malware (que és qualsevol software dissenyat per infiltrar-se en el dispositiu i causar danys, interrompre el sistema o robar dades, entre altres);
2. Mantenir el software i el sistema operatiu actualitzat, el que fa que hi hagin més barreres informàtiques per la seguretat del dispositiu informàtic;
3. Utilitzar un antivirus, permet analitzar, detectar i eliminar possibles amenaces;
4. Utilitzar contrasenyes segures, sobretot que no es puguin endevinar;
5. No facilitar mai informació personal, per telèfon, correus electrònics o xarxes, excepte que sigui un ciberespai fiable.
En el cas de ser víctima d’un ciberdelicte les nostres recomanacions són les següents:
1. No esborrar cap comunicació, imatge o document;
2. No esborrar l’historial del dispositiu (mòbil, ordinador, tablet, ...);
3. És important guardar les evidències digitals: correus electrònics o xats;
4. Realitzar captures de pantalla teu dispositiu, per evitar que el ciberdelinqüent pugui eliminar evidències.
Cal sempre denunciar els fets a les pertinents autoritats i assessorar-se legalment, si s’ha estat víctima d’un ciberdelicte.
Tània Dos Santos Bento
advocada
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Avinguda Tarragona 58-70
Edifici Les Columnes, despatx 19
Andorra la Vella, AD500
Principat d'Andorra
+376 810 800
info@badiaadvocats.ad