Què hem de fer davant un acomiadament?

No estem mai preparats quan l’empresa on prestem els nostres serveis ens comunica el nostre acomiadament. I això pot passar en qualsevol moment.

 

Les emocions ens desborden i, de sobte, no sabem què fer. Ho comentem amb el nostre entorn més proper, la parella i familiars, i potser també amb els amics.

 

Avui per demà ja no tenim la rutina de cada dia, de llevar-nos d’hora i anar a treballar, ja que no podem oblidar que ens passem la major part de la nostra vida al lloc de treball, sigui quin sigui. Quan ens treuen la rutina, fora de la nostra voluntat, no sabem què fer ni com actuar, més quan l’acomiadament és efectiu el mateix moment en què rebem la carta.

 

En aquests casos, com també quan l’empresa ens notifica un previ avís (o sigui quan l’acomiadament prendrà efectes més endavant), és important acudir al més aviat possible a un despatx d’advocats especialista en dret laboral per rebre l’assessorament jurídic que necessitem.

 

I és important que aquesta primera visita es faci en els dies immediatament posteriors a la notificació de l’acomiadament perquè, en el cas de tenir dret a percebre una compensació econòmica o una indemnització, només tenim 40 dies hàbils per reclamar-la. Altrament, haurem perdut la possibilitat d’obtenir allò que, per dret, és nostre.

 

En aquesta primera visita cal que facilitem al nostre advocat laboralista una còpia del contracte de treball, els 12 darrers butlletins de salari, l’extracte de punts de la CASS del darrer any i sobretot la carta d’acomiadament. I és molt important recordar sempre la data exacta en què l’empresa ens ha notificat aquest acomiadament.

 

Després ja serà l’advocat qui ens demanarà la informació i la documentació que necessita. Si, després d’examinar-la, arriba a la conclusió que tenim dret a percebre una compensació o una indemnització o qualsevol haver laboral (vacances pendents, salari, dies festius treballats...) pendent, l’advocat sempre intentarà negociar de forma efectiva directament amb l’empresa. O bé amb el seu advocat si l’empresa ja està assessorada per un altre advocat.

 

Només en el cas que la negociació no hagi estat efectiva, i sempre amb el nostre previ i exprés consentiment, l’advocat iniciarà un procediment laboral contra l’empresa on reclamarà tots els conceptes laborals als que tinguem dret, i reclamarà també les costes processals (els nostres honoraris i els del procurador, així com les taxes judicials).

 

És important que, davant un acomiadament efectuat per l’empresa, ens posem en contacte amb un advocat perquè no tots els acomiadaments donen dret a una compensació econòmica o indemnització, tot i que sempre podem reclamar els havers laborals pendents de cobrar en un termini d’1 any.

 

I sobretot és rellevant que sapiguem que no tot incompliment per part nostra de la llei laboral o del contracte de treball justifica un acomiadament o una suspensió de sou i de feina. El dret laboral és més complex del que sembla perquè sempre s’ha de tenir coneixement de la jurisprudència dels tribunals, la qual tendeix a protegir els treballadors.

 

Per això és important acudir a un bon advocat especialitzat en dret laboral i en el nostre despatx hi trobareu els professionals idonis en aquesta especialitat.

Pilar Comella Canut

Advocada

Contacta amb nosaltres

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Avinguda Tarragona 58-70
Edifici Les Columnes, despatx 19
Andorra la Vella, AD500
Principat d'Andorra

+376 810 800
info@badiaadvocats.ad

Gràcies! S'ha rebut el teu missatge! En breus contactarem amb vosté.
Vaja! S'ha produït un error en enviar el formulari.